Tarkista ennen melomaan lähtemistä seuraavat asiat (ks. myös varustautuminen, sivun lopussa):
- Ettei kajakissa ole näkyviä vikoja, reikiä. Lasikuitu on huonossa kunnossa kun kudoksen kuituja näkyy selvästi / hapsottaa esillä vioittuneesta pinnasta.
- Että laipiot (väliseinät pakkaustiloihin) ovat päällisin puolin ehjät.
- Jalkatukien säätö itsellesi sopivaksi
- Istuimen selkäosan mukavuus
- Että saat pakkausluukut kunnolla kiinni
- Evän tai peräsimen toiminta
- Saako kansiköysistöön kiinnitettyä tarpeelliset tavarat – esim. pumppu, melakelluke, varamela? Saako takakannen narujen alle melanlavan melakellukkeen avulla tapahtuvaa reskutusta varten?
- Kannattaisiko kajakkiin lisätä painoa – erityisesti, jos tuulee. Merikajakki on tehty pakattavaksi: vesilinja pitenee, kun kajakki uppoaa alemmas. Paino sijoitetaan pakkaustiloihin pääsääntöiseti symmetrisesti, eli sekä etu- että ja takatilaan lähelle laipioita. Painon lisääminen kajakkiin ei tee melontaa raskaammaksi – vain ensimmäiset vedot ovat hieman jähmeämpiä, sitten massan laki vie. Paino auttaa suunnan pitämisessä (pidempi vesilinja).
- Että ainakin yhdellä porukasta on mukana pumppu, melakelluke, sieni, hinausköysi, varamela, kartta kompassi (oma).
- Aukkopeitteen kunto, vaikka se onkin lähinnä roiskesuoja; vesi istuintilassa ei ole kriittistä ohjattavuuden kannalta samalla tavoin kuin pakkausluukuissa. Jos aukkari on surkea, katsele vajan seinältä parempaa tilalle (harvinainen ongelma; vuotojen pikapaikkauksia retkillä tehdään esim. ilmastointiteipillä).
- Tarkista myös että olet varustautunut oikein. Oikealla varustautumisella pärjätään turvallisesti ja mukavasti vesillä. Keli voi aina yllättää kokeneenkin, ja melonta ei ole kuiva harrastus, vaan siinä kastuu aina kaatumattakin, jolloin märkänä tulee helposti kylmä.
Ota siis aina mukaan riittävät varusteet:
- Varavaatteita; kuivat, olosuhteiden mukaan riittävän paksut ja tuulta pitävät vaatteet pitävät lämpimänä
- Syötävää – energiapitoinen ruoka auttaa pysymään lämpimänä ja voimissaan
- Juotavaa – kylmillä säillä lämmintä termariin.
- Puhelin, jossa meripelastuksen numero. Numeroon soitetaan silloin kun ollaan epävarmoja, peloissaan ja neuvottomia, vastapuoli arvioi tilannettanne kysellen ja antaa ohjeita.
- Ainakin yhdelle porukasta mukaan pumppu, melakelluke, sieni, hinausköysi, varamela, kartta ja kompassi (oma). Kompassi on helppo pieni varuste pitää mukana; merisumu yllättää ja voi olla niin sakea, että suunnat todella katoavat.
Ruokaa ja juomaa kannattaa ottaa mieluummin liikaa kuin ei ollenkaan, kaverinkin varalle sopii varustaa.
Vastaa