Melonta eroaa muusta retkeilystä siinä, että kajakissa paino ei haittaa, joten ei kannata maksaa ekstraa keveydestä.
Majoitus
Mukaan tarvitset teltan tai osuuden kaverin telttaan. Markettien halpisteltat eivät ole välttämättä vedenpitäviä, kannattaa ottaa iso pala muovia lisäksi. Halpa ja hieno kombinaatio olisi markettiteltta tuulta ja hyttysiä vastaan ja 3×4 m pressu kattamaan teltta sateelta ja luomaan veranta oleskelua varten (kunhan ei tuule). Jos on valinnanvaraa, melojat suosivat yleensä kupolitelttoja, jotka vaativat vähemmän kiinnikkeitä. Kupolikin kannattaa kiinnittää tuulen varalta yhdellä narulla johonkin, vaikka yleensä joku huomaakin sen meressä ennen uppoamista. Lainattu tai uusi teltta kannattaa pystyttää ennen reissua, jotta näkee mitä osia siitä puuttuu (kuten kepit) ja osaako ylipäänsä pystyttää sitä.
Nukkumista varten tarvitset makuupussin ja -alustan. Makuupussiksi käy kesällä mikä tahansa pussi; tai peitto, jonka alla nukkuisit kotona ikkuna auki ja lämpöpatteri kiinni. Jos haluat saada makuupussin lainaan kaverilta, voit luvata ottavasi mukaan pussilakanan ja nukkuvasi sen sisällä. Tyynyä ei tarvita, villapaita tai fleece korvaa sen. Makuualustan ensisijainen tehtävä on eristää nukkuja kylmästä maasta, toissijainen pehmentää. Solumuovipatja (vähintään 1 cm) tai ilmapatja toimivat hyvin, ilmapatjan kanssa on hyvä olla paikkaussarja mukana. Solumuovinpatjan kanssa kannattaa etsiä pehmeä alusta, parin sentin ilmapatjalla voi nukkua sileällä kalliolla mukavasti.
Ruoanlaitto
Ruoanlaittoon tarvitaan retkikeitin, Trangia-paketti on hyvä valinta aloittelijalle tai mikä tahansa kaasukeitin ja kattila. Mukaan riittävästi polttoainetta. Jos käyttää spriitä, se kannattaa säilyttää eri päässä kajakkia kuin ruoat. Ruokailuvälineiksi voi ottaa kotoa pöytähopeat, mutta Villeroy&Bochien sijaan sijaan kannattaa ostaa Etolasta muovilautanen ja -muki tai ottaa kertakäyttöastioita mukaan.
Tässä yhteydessä voi mainita, että tiskiharjan irtopää, rulla WC-paperia minigrip-pussissa ja ylimääräinen muovikassi roskapussiksi muodostavat sanitaatiojärjestelmän ytimen. Hammasharja kannattaa pakata ruokailuvälineiden yhteyteen, se on loogisempaa kuin hammasharjan piilottaminen erilliseen pesupussiin.
Ruoaksi ruisleipää (menee vähemmän ruttuun), metvurstia, kovaa juustoa, kuppikuumia, nuudeleita, kurkkua, omenoita, suklaata, pähkinöitä, säilykekeittoa jne. Pääruoaksi esim. kuivattuja pata-aineksia ja soijarouhetta. Juomavettä 2-3 litraa per päivä esim. limupulloissa, pesuvesi on meressä. Teepusseja, sokeria, keksejä yms. kanssa.
Vaatetus
Vaatteet sään mukaan, mukaan myös vaihtovaatteet. Puuvilla kuivuu hitaasti, keinokuidut tai villa ovat parempia. Melontavaatteeksi uima-asusteet ja keinokuituinen t-paita, rannassa sitten vaihdetaan kuivaan. Tuulta ja kylmää vastaan villapaita/fleece ja tuulenpitävä takki, lisäksi pipo tms. hattu. Yleisasusteena tuulipuku, verkkarit, reisitaskuhousut tms. Kannattaa ottaa myös pitkä kerrasto mukaan, sen voi vetää yöllä ylle, jos tulee kylmä. Uima-asu ja pieni pyyhe myös. Sekä pari pyykkipoikaa.
Tällä varustelulla pitäisi pysyä hengissä yksi yö Suomen kesässä. Toki retkeilykaupoissa myydään paljon kaikenlaista kivaa, mutta sitä ei kannata hankkia ennen kuin tietää mitä haluaa.
Varusteiden pakkaaminen melontaretkelle
Kannattaa lähteä siitä oletuksesta, että kanootti vuotaa vähän,mutta ei kastu kokonaan. Joten telttaa, makuualustaa, juureksia ja oluita ei tarvitse suojata kosteudelta. Paahtoleivät, keksit ja sadepuku kannattaa pakata muovipusseihin. Ja kriittiset komponentit kuten makuupussi ja Päätalon kootut kannattaa suojata huolellisesti.
Kokeneemmat melojat käyttävät kuivasäkkeja, mutta makuupussin pystyy suojaaman hyvin ottamalla jätesäkin, työntämällä sen makuupussin suojapussiin ja pakkaamalla makuupussin sen sisään. Lopuksi puristetaan ilmat pois, kierretään säkin suu umpeen ja työnnetään suojapussin sisään. Näin jätesäkki ei kohtaa mitään terävää.
Kajakki kannattaa pakata siten, että painavat tavarat tulevat lähelle melojaa. Vaatteet ja yöpymisvarusteet päihin, ruoka ja vesi melojan selän taakse. Ja sivusuunnassa tasapainoon, jos laittaa jotain painavaa toiselle laidalle, samoin toisellekin, muuten kajakki vääntää sivulle.
Tilan käyttämiseksi hyväksi kannattaa yrittää pakata kaikki pieniin nyssäköihin, joita voi sitten sovitella ja lomitella. Lisäksi voi ottaa mukaan ison kassin (IKEAn ostoskassi on tähän käyttöön hinta/laatusuhteeltaan erinomainen), jolla kantaa varusteet kajakilta leiriin (yleensä 20-50 metriä).
Pidempi retki ja sen ruokahuolto
Yhden yön retken ja pidemmän retken varusteilla ei ole paljoa eroa. Alusvaatteita mukaan vähän enemmän, tai sitten varautuu pyykkäämään reissussa (kuivatus riippuu säästä ja vaatteiden materiaalista, keinokuitu kuivuu nopeasti).
Ruokaa tarvitaan pidemmällä retkellä enemmän, olemme tehneet viikon retkiä ilman muonatäydennystä, toki matkalla saattaa vastaan osua kauppa tai useampikin. Yleensä lähden siitä, että minulla on ruokaa reissun ajaksi ja yhdeksi päiväksi päälle varamuonaa. Itse en suunnittele aterioita etukäteen, vaan otan mukaan kaikenlaista ja katselen sitten mitä syödään, aloittelijan kannattaa suunnitella ateriakokonaisuuksia ja pakata yhden aterian tarpeet yhteen pussiin.
Päivän ruokajärjestys on retkillä ollut suunnilleen sellainen, että aamulla kohtuullisen hyvä aamupala (enemmän kuin viipale paahtoleipää), esim. pari paistettua kananmunaa, puuroa tai amerikkalaisia pannareita. Sitten pakataan ja aletaan meloa ja syödään lounas jossain välissä, nuudeleita, kuppikuumaa ja voileipä, tonnikalaquesadilla tms. Tässä kannattaa tarkistaa retken vetäjältä onko tarkoituksena pitää lyhyt tauko ja ottaa mukaan termospullot, joista vesi kuppikuumalle, vai niin pitkä tauko että kaivetaan keittimet esille ja kokataan. Melotaan pari tuntia lisää ja aletaan pystyttää leiriä ja siinä ohessa sitten kokkaillaan ajan kanssa.
Oletusarvoisesti kukin retkelle mukaan tuleva hoitaa omatoimisesti ruokansa ja majoitteensa tai sopii muiden kanssa kimpan. Seura tarjoaa ainoastaan kajakit ja retken ohjauksen. Käytännössä usein keskustellaan ”mitä teillä olisi” -tyyliin ja sitten saattaa jonkun pääruoka muuttua alkupalaksi useammalle ja syödäänkin useamman ruokalajin ateria. Muutama ateria kannattaa sunnitella niin, että ne eivät vaadi paljoakaan vaivaa tai aikaa. Retkelle saattaa sattua päivä tai kaksi, jolloin tullaan sateessa rantaan kahdeksan tunnin melonnan jälkeen ja tässä kohdassa ei yleensä ole innostusta ryhtyä nostattamaan pizzataikinaa tai katsella puolta tuntia perunoiden kiehumista.
Itse suunnittelen ruoat kävelemällä kaupan säilyke- ja kuivatavarahyllyt läpi ja katsomalla onko jotain uutta kivaa. Hakaniemen aasialaisista kaupoista löytyy myös kaikkea piristävää. Tällä hetkellä perussettini saattaisi olla:
- Ruisleipää, voita, virheää pestoa (purkki muovipussissa, tämä vuotaa helposti), metvurstia (kestomakkara säilyy), mustaleimaista emmentalia (reissun aikana pyyhitään kosteus pinnasta).
- Pekonia, kananmunia.
- Teetä, sokeria, kaakaota annospussissa, kuppikuumia, pikanuudeleita. – Tortilloja, spagettia, perunoita/riisiä.
- Sipulia, valkosipulia, tomaatteja (muovirasiassa), kurkkua. – Chorizo-makkaraa, soijarouhetta, lihapataa säilykkeenä, tonnikalaa pikkupurkeissa, papuja, halloumia, kermaa, oliiveja.
- Suolaa, pippuria, basilikaa, chiliä, paremsania, salsaa muovipullossa. – Erikoisuutena jauhoja yms. pananreihin ja pizzaan.
- Jotain muuta mieleen tulevaa herkkua täydentämään edellisiä.
Tuosta tulee sitten kaikenlaista. Mustaleimainen emmental ja pesto toimivat hyvin ruisleivän kanssa, mutta myös pastan kanssa. Chorizo (Lidlin laatu) kestää hyvin kesää ja kun sitä silppuaa vähän, sen voi hauduttaa kerman kanssa maukkaaksi pastakastikkeeksi tai ripotella juustoraasten kera taitetun tortillan väliin quesadillaksi (paistetaan pannulla molelmmilta puolilta ja syödään salsan kera). Riistapataa säilykkeenä voi syödä perunamuussin kera tai lisätä riisiä, keitetää nesten pois ja kääriä tortillaan juuston ja mahd. vihanneksien kera.
Aamupalaksi voi tehdä komean huevos rancheros-annoksen rikkomalla paistinpannuun munan, lisäämällä sen viereen silputtua pekonia ja papuja (GoGreen pavut ja papusalsa ovat hyviä), sitten kun nämä ovat kypsiä ja lämpimiä nostamalla munan tortillan päälle, muut munan päälle ja palauttamalla tortillan pannuun, niin että sekin paistuu rapeaksi. Salsaa päälle.
Ruokajuomaksi kukin ottaa oman maun mukaan vettä, teetä, kahvia aamupalalle ja lounaalle, sekä iltajuomaksi kohtuullisesti viiniä
(pussilaatua) tai olutta (tölkissä) tai mitä haluaa. Yleensä reissussa ei ole oltu kuivin suin, mutta ei myöskään niin että kukaan olisi turvallaan mustikkamättäässä tai että ei pystyisi aamulla melomaan. Järkevästi tässäkin, siis.
Aloittelijan kannattaa aloittaa varman päältä ja tehdä tuttuja ruokia. Kokemuksen karttuessa voi hifistelyn tasoa nostaa. Oma maku ja tottumukset vaikuttavat kanssa. Kasvissyöjän kanootti on lastattu avokadoilla, vihanneksilla kookosmaidolla ja currytahnalla. Lisäksi hummusta ja itse jauhoista leivottua nostattamatonta chapatti-leipää. Pariksi ensimmäiseksi illaksi voi ottaa mukavia tuoretavaroita mukaan. Ruukkubasilika on ollut usein mukana.
Olennaista retkellä on kuiva nukkumapaikka, hyvä ruoka ja hyvä porukka. Kun nuo ovat kohdallaan, muut asiat eivät pysty pilaamaan reissua.
t. Timo Kiravuo
[…] Kiravuon tekemät ohjeet onnistuneen melontaretken järjestämiseksi on lisätty tämän sivuston ohjeisiin. Tutustu ohjeisiin kun olet lähdössä retkelle tai […]